Petra Liuski

IBS – drygt att leva med

2 kommentarer

IBS – om det ändå stod för något trevligt i stil med Intelligent Brunette Syndrome eller så! Det vore Källa: stock xchngnågot. Men icket, IBS är förkortningen på en av vårt lands folksjukdomar – Irritable Bowel Syndrome, även kallat Colon Irritabile.

Jag fick den här enligt mig ”slask”-diagnosen då jag var 18 år och sedan dess har livet inte riktigt tett sig som jag önskat. I samma veva uppdagades även min laktosintolerans, så det blev en hel del omställning i vardagen. Mjölk- och laktosintoleransen kan jag manövrera, det är enkelt – här handlar det bara om att äta rätt, dvs undvika alla mejeriprodukter. Men då det kommer till min IBS är det inte lika lätt.

IBS ter sig olika för olika individer, vissa har konstant problem, andra har symptom i skov. Man kan känna sig uppblåst, vara förstoppad, få diarré, ha blod i avföringen osv osv. Jag blir oftast uppsvullen, gasig, öm och enormt trött. Toalettbesöken blir rätt frekventa och efter några timmar känns det som om jag har fullt av småsår i tarmen. Sedan kan det dröja några dagar då varenda måltid genast gör sig påmind genom känslan av att jag har glassplitter som maler sig ner genom tarmen. Det finns som sagt en rad olika symptom. För att undvika att mage och tarm bråkar, eller blir irriterade, gäller det att sköta sig.

Att sköta sig är dock så mycket svårare än man tror. Särskilt då symptomen kan komma någon vecka i efterhand… Men det handlar för min del om att jag måste äta regelbundet, i lugnt tempo och rätt (helst undvika livsmedel som är gasbildande, undvika alltför mycket kaffe, alkohol och starka kryddor). Detta är i sig bra för jag hamnar sällan i blodsockerkaos. Sedan bör jag sova och motionera lagom och regelbundet, vilket också egentligen är bra – det handlar om sunt leverne. Det här med sömn kan dock tyckas banalt men det är jättetydligt för min mages välmående.

Utöver detta så gäller det även att hålla känslorna i balans. Alla känslor påverkar magen. Långvarig ilska, deppighet osv påverkar magen. Att stressa är bannlyst. Oooops! Svårt att låta bli i och med att jobb, familjeliv och allt annat handlar om ett evigt pussel.

Har jag koll på allt detta är livet en dans på rosor. Men det är enormt svårt. Lite sömnbrist en period i kombination med en efterföljande tid av stress eller dåliga matvanor – ja, då kan jag räkna med att magen och tarmen slår bakut inom någon vecka. Så det är en evig balansgång som inte syns utåt. Det är ibland jobbigt att måsta stanna hemma från jobbet pga ”magont” – det låter så fjuttigt (men känns som en explosion och är enormt uttröttande) och jag känner dåligt samvete, men huvudsaken är att man tar hand om sig. Jag intalar mig att det bara är JAG som kan veta vad min kropp behöver. På så sätt går det avsevärt mycket lättare.

Källa: egna läkarbesök och läkarutlåtanden.


Annonser

Författare: Petra Liuski

Jag är kommunikationsstrateg, författare och föreläsare. Driver eget, njuter av det goda och drömmer stort.

2 thoughts on “IBS – drygt att leva med

  1. Usch, jag känner igen det där med besvärlig mage, även om jag inte har någon diagnos och numera har en ganska foglig mage. Men det påverkar verkligen livskvaliteten enormt! Är man inte drabbad har man nog tyvärr sällan vett att uppskatta en normalt fungerande tarm 🙂

Kommentera gärna, det uppskattar jag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s