Petra Liuski

Vad har Limpar och Siepen att göra med tjejen på bilden ?

1 kommentar

Apropå det här med ideal och supertighta kroppar som är på tapeten nu… I söndagens Mästarnas Mästare uttryckte både Anders Limpar och Maria Brandin att de idag aldrig skulle utsätta sig själva för den träning de gjorde då de var aktiva på elitnivå. Dels på grund av den fysiska påfrestningen den faktiskt innebar men också på grund av allt de fick uppoffra.

Detta tycker jag säger en hel del om hårdträning och hur mycket det faktiskt kräver, och då har dessa idrottsutövare haft enorm hjälp och uppbackning av tränare, kostexperter etc. De må vara hårda mot sina kroppar men de fyller på med rätt anpassad näring och ser till att återhämta sig – på så sätt kan de hantera det. Jag vill påstå att de som har som snedvriden dröm att forma den medieuppfunna ”superkroppen” tangerar denna typ av satsning men med fullständigt fel mål och medel. Det finns inga sunda vägar dit. En superkropp enligt media har inget att göra med idrott och sundhet som många verkar tro och det är definitivt inget ideal, utan en hälsofara.

Det är en enorm apparat att träna på elitnivå om man ska göra det så att det är hyfsat ok för kroppen, det borde alla veta men vi vilseleds. Medias bilder av ”perfekta” kroppar är oerhört starka och förmedlar ett felaktigt budskap av att alla kan se ut som deffade boxare innan match. Och folket anammar utan att ifrågasätta. Människor snickrar ihop sin ”nya” hälsa med otillräckliga verktyg och med okunskap och egoisim som virke. Ett bygge som kan komma att raseras i en blinkning.

Fundera över detta nästa gång du tänker tanken att du ska träna och gå på diet så att du ser ut som en elitidrottare, tjejen på bilden eller Peter Siepen inför beachsäsongen.


Mer läsning om superkroppar:

– Läs gärna Johannas inlägg om just superkroppen

– Läs gärna Linda Lampenius kommnentar till Johannas inlägg här.

Om du missat mitt inlägg om Aftonbladet som skapar ångest för småbarnsföräldrar kan du läsa det här.

 

Fotnot: Varken Limpar eller Siepen har haft något att göra med tjejen på bilden.

 

Bild: stock xchng

Annonser

Författare: Petra Liuski

Jag är kommunikationsstrateg, författare och föreläsare. Driver eget, njuter av det goda och drömmer stort.

One thought on “Vad har Limpar och Siepen att göra med tjejen på bilden ?

  1. Nu tycker jag i och för sig inte att tjejen på bilden såg särskilt vältränad utan mest underviktig ut, men i övrigt håller jag helt med. För att inte tala om att elitidrottare har ett yrke och en grym motivation som grund för det hela. Jobbar man redan heltid med något annat får man nog ett ganska ruttet liv om man även ska ha en elitidrottares kropp.

Kommentera gärna, det uppskattar jag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s