Petra Liuski

Kommunikationsskolan: Mvh, ciao & kram

2 kommentarer

Du skickar sms, mejl och brev. Du tar emot av desamma. Det handlar om kontakt och kommunikation med vänner, familj och kollegor – det handlar också om nya bekantskaper, tweets, bloggkommentarer, affärskontakter och mycket annat. Varje gång vi är på väg att klicka på ”sänd” eller i sällsynta fall slicka igen ett kuvert eller faxa så är vi där – vi har en mottagare, ett budskap och vi ska avsluta med något.

Har du tänkt på hur du avslutar dina mejl, sms och offerter? Har du reflekterat över hur du reagerar på andras sätt att avsluta då du är mottagare?

Jag tycker att jag alltför ofta ser Mvh eller puss & kram på fel ställen. Ställen där det inte passar sig. Och det är de facto det som avslutar ett meddelande, det är de sista orden som hänger kvar OM de är malplacerade. Passar det sammanhanget – som ett Mvh i en offert eller en puss i sms:et från sambon, då reflekterar man inte som mottagare.

Kram används idag som ett ”hälsningar” men med lite mer värme. Kram passar för de man träffat och känner. Det man kan tänka om man tvekar är ”skulle jag krama den här personen i verkligheten om vi sågs” – där har du sedan svaret om det passar eller inte. Det råder lite kraminflation i samhället idag, vilket i sig kanske inte är negativt – men man bör ändå tänka sig för lite var gränserna ska dras.

Till kramkategorin hör också det lilla hjärta som många använder vid digital korrespondens ❤ . Tänk er för innan ni avslutar en twitterkommentar med hjärta. Passar det sig – kör, men det kan i värsta fall skapa förvirring eller mer distans än man tänkt sig.

Mvh är avståndstagande och lite mer business. Det passar i affärskontakter och vid första kontakt med vissa. Men absolut aldrig mellan vänner eller familj – såvida ni inte har en distanserad relation och är mer som affärspartners. Mvh är opersonligt och iblnad lite för högtravande. Jag tror personligen att vi inte kommer att använda Mvh om tio-femton år.

För att sammanfatta är min rekommendation är att vara dig själv – och samtidigt tänka på etikett och syfte. Fundera över varför du vill avsluta med Puss, Tjing eller Over and out, fundera samtidigt över hur mottagaren skulle kunna tänkas reagera över att få ett Mvh, kram eller Ciao.

Bild: petra.livskick.nu

 

Annonser

Författare: Petra Liuski

Jag är kommunikationsstrateg, författare och föreläsare. Driver eget, njuter av det goda och drömmer stort.

2 thoughts on “Kommunikationsskolan: Mvh, ciao & kram

  1. Ha ha! Skrattar högt. Ja, jag vet inte men de kanske älskar ris och kyckling?! Nej, det är lite malplacerat där måste jag säga.

  2. Det här med att folk på fb skriver typ:

    Ӂt kyckling och ris idag <3"

    Varför lägger man till ett hjärta efter såna meningar?!

    (okej det hade inget med avslutning i mail att göra, men ändå)

Kommentera gärna, det uppskattar jag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s