Petra Liuski

Kommunikationsskolan: frågor som ger bra svar

2 kommentarer

Det här med att ställa frågor är fantastiskt. Men hjälp av frågor kan vi komma så mycket längre i en dialog oavsett om det handlar om en konversation med grannen, en instruktionsituation eller en diskussion. Frågorna klargör – så långt är vi nog eniga. Men lika fullt används inte verktyget frågor alla gånger och i vissa fall används de men på ett lite felaktigt sätt.

Att ställa ledande frågor är oerhört lätt hänt. Du kanske har en förutfattad mening om vad personen i fråga vill eller så vill du kanske själv ha ut ett särskilt svar, då kommer de ledande frågorna som egenligen är påståenden. Ex: ”Tycker inte du också att LCHF är en bra diet?” och ”Visst är det tråkigt att herr A alltid gör så här?”. Dessa frågor lämnar lite utrymme till värdering och reflektion hos mottagaren.

En annan tabbe många gör är att ställa slutna frågor – frågor som mottagaren lätt kan gömma sig bakom med ett kort svar. Slutna frågor är alltså de man kan svara ja eller nej på. Man behöver inte förklara och man behöver inte engagera sig.  Ex. ”Tycker du om ditt jobb?” och ”Vill du förändra din livsstil?”.

Vad som är klart bäst är att ställa öppna frågor som kräver en formulering och reflektion. Ett enkelt tips är att använda sig av frågeorden: var, när, hur, vad, vilka osv. På frågor som inleds med dessa ord kan man inte svara  ja eller nej. Ex. ”Vad tycker du om förändringarna i strelsegruppen?” eller ”När ser du att en lösning är möjlig?”. Dessa frågor är många gånger omvälvande och kan locka fram känslor hos mottagaren, vilket i sin tur ger en ordentlig skjuts för förståelsen och inblicken.

En annan aspekt man kan tänka på är att undvika ordet varför – det är visserligen ett ord som föranleder ett öppet svar men det kan ge en negativ ton och inställning. Vidare är det effektivt att säga ”berätta” eller ”beskriv” om man vill ha ett målande och uttömmande svar.

Testa att aktivt använda dig av öppna frågor och se om du märker någon förändring!

Bild: petra.livskick.nu

Annonser

Författare: Petra Liuski

Jag är kommunikationsstrateg, författare och föreläsare. Driver eget, njuter av det goda och drömmer stort.

2 thoughts on “Kommunikationsskolan: frågor som ger bra svar

  1. Vilket bra inlägg! Började genast fundera hur jag faktiskt gör.

Kommentera gärna, det uppskattar jag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s