Petra Liuski

Kommunikationsskolan: håll käften emellanåt!

Lämna en kommentar

Har du haft en träff med någon och känt att det finns absolut noll, zip, zero plats för dialog? Personen i fråga babblar på om sitt och ställer aldrig frågor om dig. Det är knappt så att dina inlägg märks i kaskaderna av ord som sprutar ut ur munnen på denne självupptagna individ. Åtminstone är det så det känns och det är enormt frustrerande.

För möten och dialog handlar om ömsesidig interaktiv kommunikation. Vi får definitivt prata på och berätta om det vi brinner för eller det vi vill lyfta – men, vi får inte under några omständigheter pladdra ner någon annan. Det handlar om lyhördhet och respekt. Det är nyckelorden i alla sammanhang. För det finns få saker som är så hämmande som att sitta och skenbart prata med någon och helst av allt vilja ryta ”håll käften så att jag får säga mitt” eller gå från ett möte (med en eller flera) och känna att det hela egentligen bara var en enda lång monolog. Mer avtrubbande känslor får man leta efter.

Vi människor vill bli bejakade och sedda. Vi vill att andra ska lyssna på det vi vill säga och vi vill få respons. Det är inte för inte vi har två öron och en mun – vi ska lyssna dubbelt så mycket som vi ska prata. Vissa har lång startsträcka och svårt att hinna säga något i ett möte med en pladderkvarn och då är det viktigt att den som babblar på drar i handbromsen och ger plats åt den andre. Likadant gäller det att ställa frågor och visa att man hört den andres inlägg för att understryka att även om man pratar mycket så tar man in vad andra sagt.

Så försök att tänka på interaktivitet, lyhördhet och respekt vid nästa möte du har – oavsett om det är med familjen, kollegor eller kunder. Våga lyssna och våga kommunicera. Där lägger du grunden för förtroende och dialog.

Lycka till!

Bild: petra.livskick.nu

Annonser

Författare: Petra Liuski

Jag är kommunikationsstrateg, författare och föreläsare. Driver eget, njuter av det goda och drömmer stort.

Kommentera gärna, det uppskattar jag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s