Petra Liuski

Kommunikationsskolan: argumentera inte som en bulldozer!

4 kommentarer

Alla har vi mött dem, de som går fram som bulldozers med sina argument. Ochalla ogillar vi dessa respektlösa och osäkra retorikanalfabeter. Ingen lyssnar ju egentligen på vad dessa individer har att säga, eller hur?

Vill du argumentera för en sak ska du göra det på en nivå som passar situationen och som inte trycker ner och förgör mottagaren. Det krävs finess, timing och bra självkänsla för att lyckas. Inom retoriken talar man om att övertyga med hjälp av personlighet och trovärdighet (ethos), fakta och förnuft (logos) och känslor (pathos). En blandning är att oftast att föredra, men i vissa fall kan det behövas extra tonvikt på någon del, det avgör situationen.

Behärskar du tekniken att argumentera sakligt och lugnt, utan att låta som en hackig death metalskiva, når du med större sannolikhet fram med ditt budskap än om du öser på och trycker ner. Vidare handlar det om att lämna bort det personliga och hålla sig på saklig nivå. Ingen vinner långsiktigt på personangrepp eller att pricka hårda slag i magen. Visserligen är vinsten ett faktum i stundens hetta, men sedan då? Slår du på personlighet så tappar du själv ansiktet direkt – även om du inte märker det själv.

Så tänk på det nästa gång du ska föra fram argument – var lugn, saklig och läs av situation och mottagare. Var smart och strategisk – en ”the bigger man” – så vinner du i längden. Ta till fakta om du känner att mottagaren behöver det, ta till din trovärdighet om det krävs eller anspela på känslor om det kan få ditt budskap att falla i god jord. Fall inte i bulldozerfällan.

Råkar du själv i skottlinjen för en kulspruta – kliv mentalt åt sidan och ställ dig objektivt till situationen så att du inte tar åt dig, för det handlar oftast om att sändaren själv är osäker eller rädd. Argumenten ska skydda denne, på bekostnad av dig.

Lycka till!

PS. Missa inte tävlingen som pågår fram till söndag kl 19!

Annonser

Författare: Petra Liuski

Jag är kommunikationsstrateg, författare och föreläsare. Driver eget, njuter av det goda och drömmer stort.

4 thoughts on “Kommunikationsskolan: argumentera inte som en bulldozer!

  1. Bra där.
    Skriver ut detta och klistrar fast på näsan de gånger jag ibland kan bli galen, haha

  2. Vad kul att du känner att det kan hjälpa dig.

  3. Kanonbra tips i ett område jag verkligen behöver utveckla!

Kommentera gärna, det uppskattar jag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s