Petra Liuski

Varför är vissa så nojiga över Facebook?

5 kommentarer

Ja, det är något jag undrar över. Jag möter dagligen personer, eller pratar med personer som är skeptiska och faktiskt lite rädda för det här med Facebook. Och jag undrar många gångar varför. Man ska ha respekt och veta vad det handlar om, men inte vara rädd.

Visst – har du skyddad identitet eller av andra skäl inte bör vara offentlig förstår jag – men då är Facebook aldrig ett alternativ från första början. Men alla vi andra, vanliga svenssons, företagare och annat löst folk – vi har egentligen ingenting att vara rädda för. Eller hur?

Alla som inte VILL vara med på Facebook ska låta bli. Men alla som snackar skit om forumet och alla som vill vara med men är rädda – slappna av. Skitsnackare – håll tyst, för ingen lyssnar till er. Ni som är oroliga – så länge ni publicerar sådant ni alltid kan stå för är det lugnt. Så länge ni uppför er och visar respekt är det lugnt.

Och så här ligger det till:

Facebook äger rättigheterna till allt som publiceras – ja. Men det är inget hinder i sig. Har du en hemsida med bilder etc. så kan den lika gärna kopieras och spridas olovligt. Folk kan sprida information hit och dit i ert namn på så många sätt, om de vill vara elaka. Vi kan inte kontrollera alla kanaler idag, däremot kan vi faktisk genom att vara aktiva förekomma och plocka upp felaktiga rykten om företag etc. i tid.

Din identitet är offentlig – ja. Men det är den annars också! Googla dig själv eler ditt företag och se efter vad du får för träffar. Jämför med adressuppgifter i en telefonkatalog eller medlemsregister på olika håll. Information finns att hämta om folk vill. Låt inte det hindra dig från att hålla kontakt med vänner och kollegor eller från att  marknadsföra ditt företag.

Ett Facebook-konto kan kapas – ja. Men hur stor koll har du över alla andra portaler och register du eller ditt företag finns med i?

Facebook tjänar pengar på att vi är med – ja. Till en viss del är det så. Men å andra sidan har Facebook skapat ett fantastiskt verktyg för privatpersoner och företag att nätverka genom. DET är värt pengar! Som brukare av Facebook betalar du ingenting – det är då du börjar köpa tjänster och annonsera som du börjar betala. Visst, du ”köper” konceptet och ger Facebook cred – men det gör du genom dina val i närbutiken eller då du köper bil också.

Så vad jag vill säga är att alla som vill får gärna avstå från att vara med på Facebook men sluta för guds skull upp att noja er så mycket. Det är inte farligt. Det är vår samtid och det är vår framtid. Gör det bästa av det. Lev MED tiden, streta inte emot.

Annonser

Författare: Petra Liuski

Jag är kommunikationsstrateg, författare och föreläsare. Driver eget, njuter av det goda och drömmer stort.

5 thoughts on “Varför är vissa så nojiga över Facebook?

  1. Pingback: petra skrev « Tjejen på landet !

  2. Grymt bra skrivet, håller med dig och jag kan säga att jag ibland nästan kan bli arg när människor inte förstår innebörden med FB. Visst det kan ha sina för och nackdelar och alla har en fri vilja. Men jag kör vidare, ha en underbar söndag. ❤

  3. Men Petra. Säg tack till alla som stretar emot istället. De behövs annars skulle vi leva i en fruktansvärd värld. Världen är och ska vara en dragkamp mellan motstridiga läger. Annars blir det otäckt. Jag är både positiv och negativ till facebook. Inget är sällan odelat positivt. Speciellt inte kommersiella produkter. Ber dig fundera på den avslutande meningen i ditt resonemang. Står du verkligen för den?

Kommentera gärna, det uppskattar jag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s