Petra Liuski

Kommunikationsskolan: bildbruk kan vara brottsligt

1 kommentar

Vi använder bilder i mycket av det vi producerar idag, både som privatperson och i egenskap av anställd eller företagare. Bilder hjälper till att förstärka budskapet på ett sätt som är oslagbart. Vi lägger upp bilder på blogg, Facebook och hemsidor. Dessutom sprider vi illustrationer och foton via power point-presentationer, trycksaker och mejl.

Hur många av dessa kanaler använder du bilder i? Och hur ofta tänker du på upphovsrätten?

För där har du det kluriga. Det figurerar mängder av fantastiska bilder på internet – bilder som berättar precis det du vill förmedla. Men bara för det har du inte rätt att använda dem hur du vill. Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. Dina egna bilder får du använda som du vill, men ingen annans. Du måste be om tillstånd, eller se om det står något om tillåtelse till vidare användning där du hittat bilden. Vidare bör du alltid ange skaparen/ägaren av bilden då du väljer att publicera en bild som inte är din egen – vissa undantagsfall finns där upphovsrättshavaren medger bruk utan att källa anges.

Så tänk på detta då du använder bilder i fortsättningen, det är juridiskt fel att använda material som du inte har tillstånd att använda. Bara för att du gillar en bild på en vas från en stor kedja eller får du inte använda den bilden utan att ange källa. Skriv t ex ”lånad från”. Extra viktigt är detta med tanke på alla fotografer och illustratörer som faktiskt livnär sig på sin konst – be om tillstånd att få använda bilden eller att få köpa den. Det är den enda rätta vägen.

Det finns sajter med massor av gratisbilder för bruk på internet (oftast inte för användning i tryck utan tillstånd), ett exempel är stock xchng. Kika på sådana ställen om du vill vara säker på att du använder bilder som du får använda. Att bara googla på ”bilder” och ta det du hittar är inte juridiskt korrekt – så gott som alla bilder där är skyddade av upphovsrättslagen och ska inte användas vitt och brett.

Bilder av produkter är i gråzonen – all användning är gratis reklam för produkten, så bruk av bilder gör säkert produktägaren lyrisk. Kan också vara värt att reflektera över.

Känns det svårt? Mitt tips är att alltid använda egna bilder. Eller använda dig av portaler där det är tänkt att du ska kunna hämta gratisbilder.

Annonser

Författare: Petra Liuski

Jag är kommunikationsstrateg, författare och föreläsare. Driver eget, njuter av det goda och drömmer stort.

One thought on “Kommunikationsskolan: bildbruk kan vara brottsligt

  1. Jag kan räkna på en hand hur många bilder som inte är mina på min blogg 😉 och OM jag mot förmodan använder en annan bild så anger jag källan och länkar.

Kommentera gärna, det uppskattar jag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s