Petra Liuski

Kommunikationsskolan: klädstilen avslöjar dig

3 kommentarer

Brukar du tänka på vad du tar på dig för kläder då du ska iväg på möte, fest eller för att handla? Eller är du dig själv – men dina slitna jeans och urtvättade tröja i alla lägen?

Det ska egentligen inte spela någon roll vad vi har på oss, men det går inte att undkomma att det i många fall är direkt avgörande hur din klädstil kommunicerar. Ta t ex en situation som anställningsintervju eller löneförhandling. Att hoppas på att få ett jobb på en arbetsplats där klädkoden är strikt och komma i mjukbyxor eller en på tok för urringad top är naivt. Eller tänk er känslan att komma till en fest uppklädd och tillsnofsad och upptäcka att alla andra har jeans och stirrar på dig… Vidare kan det i vissa fall vara anstötande att inte ha anammat klädkoden för just den kulturen (oavsett om det är ett annat lands kultur eller företags kultur). Så det gäller att göra sin läxa för att visa respekt för de man ska träffa – det är inte alltid passande eller bekvämt att sticka ut, men ibland kan det vara helt rätt.

Kläderna kommunicerar, så enkelt är det. Jag tycker inte att man ska behöva ha dyra och designade kläder, nej – hel och ren förordar jag. Det – och att kamma sig och putsa eventuella glasögon. Jag gillar diversitet och älskar att människor vill vara sig själva oavsett sammanhang. Men icke desto mindre måste vi tänka oss för i vissa konstellationer. Även om man har en extrem klädstil kan man tona ner och tona in för ett möte eller situation – utan att för den skull ge avkall på identiteten. Och även om man egentligen är helt obrydd och helst vill ha samma tröja tre veckor och slippa duscha, kan man välja att tvätta sig och ta de nytvättade kläderna för den internationella konferensen.

Jag vill absolut inte att vi ska stävjas och underkastas trista stela normer utan bara skapa en medvetenhet kring att det yttre faktiskt påverkar andra och dig själv. Som sagt – hel och ren räcker! Det kommunicerar respekt.

Annonser

Författare: Petra Liuski

Jag är kommunikationsstrateg, författare och föreläsare. Driver eget, njuter av det goda och drömmer stort.

3 thoughts on “Kommunikationsskolan: klädstilen avslöjar dig

 1. Ett par fina skor spelar stor roll sen vad du har på dig är skit samma =)

 2. Hejsan!
  Jag håller med dig om att kommunikation också rör vårt yttre. Inget snack om saken. Jag tror dock inte att ”hel och ren” räcker utan jag är mer inne på det du skrev lite högre upp om att det är naivt att tro att kläder inte spelar någon roll. Det är trist att det måste vara så …

  Å andra sidan slipper folk reta upp sig på varandra p g a deras olika klädstilar. Och man smälter ju in i mängden, om man nu vill det =)

  Tack för en bra blogg …
  /Jenny

  • Vad roligt att du gillar bloggen.

   Tack för din kommentar. Det är svårt det här och tål att tänkas på. Jag fasas inför tanken att vi skulle vara likadana allihop.. Nej, kvar med den egna stilen men välvårdat 😉

Kommentera gärna, det uppskattar jag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s