Petra Liuski

Kommunikationsskolan: hur snabbt ska man svara på meddelanden?

Lämna en kommentar

Vi skickar mängder av meddelanden varje dag, detta via mejl, sms eller sociala medier – men hur snabbt MÅSTE man svara? Och hur snabbt FÅR man svara?

Vissa svarar direkt på ett mejl, andra väntar dagar på att sms:a ett svar och ytterligare andra gör lite olika beroende på kanal och mottagare. I dagens samhälle är det svårt att veta hur man ska förhålla sig till återkopplingar. Med alla de kanaler som finns för kommunikation ökar också kraven på att alltid vara tillgänglig och att alltid återkoppla – så, hur vet man att man gör rätt? Hur vet man att man inte svarar för snabbt (det kan ju tolkas som om man inte jobbar, om man befinner sig på arbetet) eller att man inte är för långsam (det kan tolkas som respektlöst eller nonschalant).

Det är faktiskt enkelt: inga mallar finns och det är mottagarens arena som gäller. Det vi som sändare och mottagare ska tänka på är att allt är beroende av budskap, miljö och tid. Ibland ser vi inte en tweet förrän flera timmar efter att det skickats och andra gånger kanske budskapet i ett sms påverkar så pass att det krävs dagar för att kunna återkoppla. Ytterligare andra gånger mejlar vi svar direkt för att vi har direkta svar, tid och vill ha det gjort så att det inte glöms.

Så i fortsättningen – tänk på att det finns mängder av faktorer som avgör när en återkoppling kan ske. Vill du ha svar direkt är det enda sättet att ringa eller besöka personen i fråga. Annars är det enbart upp till mottagaren när denne vill och kan svara, inga krav ska finnas från sändaren (om det inte gäller deadlines etc, men det säger sig självt). Så – tolka inte hastigheten för återkopplingen utan innehållet i svaret du får.

Annonser

Författare: Petra Liuski

Jag är kommunikationsstrateg, författare och föreläsare. Driver eget, njuter av det goda och drömmer stort.

Kommentera gärna, det uppskattar jag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s