Petra Liuski

”Det skiter sig alltid!”

8 kommentarer

Vad man än gör så är det alltid någon detalj eller situation som inte blir som man tänkt sig. Lite som Murphy’s Law, fast mer vardagsnära. Alltså: ”Det skiter sig alltid!”. Dessa ord yttrade Jenny Eklund i måndags under sin frukostföreläsning på FB Umeå IRL.

Jenny var inbjuden för att tipsa deltagarna om hur man kan få mer effekt i sin arbetsvardag. Hon pratade exempelvis om att vi ska tänka på att bara 20% av det vi gör står för hela 80% av effekten – varför det är oerhört angeläget att bena ut vad den där viktiga femtedelen består av i olika sammanhang. Klockrent tycker jag. Det gäller att fundera över vad vi gör som egentligen bara tar onödig tid i anspråk, och att fundera över våra prioriteringar.

Vidare tipsade Jenny om att våga stanna upp och tänka på vad vi faktiskt gjort och inte vad vi inte gjort. Så självklart, men ack så nyttigt att få höra om och om igen. Och något som inte är särskilt självklart utan nästan lite provocerande i dessa antistress-tider är det faktum att Jenny förespråkar omöjliga deadlines. Oftast får vi ju höra att vi ska planera och organisera in i det minsta medan Jenny hävdar att det är slöseri med såväl tid som energi. Och jag jublar! För precis så är det. Det är avsevärt mycket bättre att lägga ner lite och effektiv tid  än att dra ut på det och ända få till stånd samma resultat. Äntligen får deadlinejunkien i mig belägg! (Givetvis handlar det om balans även här. Det går inte att ha femton omöjliga deadlines samma dag.)

Utöver lite annat smått och gott i samma linje avslutade Jenny med att säga att vi ska komma ihåg att: ”Det skiter sig alltid!”, varpå vi var många som hajade till. Vi är ju itutade sedan barnsben att vi ska se saker positivt och i ljust sken. Vad kunde hon mena?! Efter några sekunder klarnade det för oss – det handlar om att vi ska ta med i beräkningen att vi människor inte kan ha kontroll över precis allt. Det finns alltid saker som inte kommer att gå enligt önskad plan. Är vi förberedda på det kommer det att vara så mycket lättare att tackla små och stora motgångar för att raskt gå vidare och lösa problemet istället för att gräma sig och sjunka till botten.

Mitt första möte med Jenny Eklund IRL blev med andra ord ett ytterst inspirerande sådant. Även om jag mest lyssnade denna gång hann jag med en stunds kort reflekterande med henne. Och jag säger grattis till alla som anlitar henne som utbildare och coach!

Foto: lånat från Sprind.se

Annonser

Författare: Petra Liuski

Jag är kommunikationsstrateg, författare och föreläsare. Driver eget, njuter av det goda och drömmer stort.

8 thoughts on “”Det skiter sig alltid!”

  1. Pingback: Jenny Eklund | Drömlivsföreläsningen på Umeå kommuns hälsodagar

  2. Pingback: Jenny Eklund | Feedback som värmer

  3. Pingback: Sprind | Går det att få ihop sitt drömliv med vardagsstressen?

  4. Pingback: Jennys tio tips för mer effekt | FB Umeå IRL

  5. Har nyligen läst Olof Röhlanders ”Det blir alltid som man tänkt sig” och regerade också på rubriken här. Men visst är det så, allt går inte klockrent, men om man har med sig detta, att det ”skiter sig ibland” så kan man lättare borsta av sig det, gå vidare, och se till att det ändå i slutet blir som man tänkt sig! Eller hur!

  6. Tack för att du delar med dig av givande intryck!

Kommentera gärna, det uppskattar jag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s